Konuşma terapisti nedir bilmiyor musunuz?

Paniğe kapılmayın! Sizi bilgilendirmek için ben buradayım.

Doğrusunu söylemek gerekirse ‘konuşma terapisti’ terimi pek doğru bir seçim olmamış. Fakat, başka dillerde kullanılan terimlerin de bizim yani ‘konuşma terapistleri’nin tam olarak ne yaptığını kapsamlı bir şekilde açıklamakta başarılı olduğu söylenemez. Bu yüzden terimlere takılmadan ben direk olarak uzmanlık alanımızın içine neler giriyor onları anlatayım.

Biz insanların iletişim ve yutkunma becerileri üzerinde çalışıyoruz. Evet, yanlış duymadınız yutkunma. Aslında düşünürseniz konuşma ve yutkunma aynı organları kullanıyor. Bu yüzden ikisiyle de ilgilenmemiz aslında çok da mantıksız değil. Genelde hastanelerde çalışan konuşma terapistleri yutkunma problemi olan hastalarla karşılaşırlar. Felç geçiren bazı hastaların kasları zayıfladığı için yutkunurken sorun yaşayabilirler. Özellikle su gibi akışkan gıda maddelerini tüketmek onlar için büyük problem oluşturabilir. Diğer yandan ağız ameliyatı geçiren hastalar da yutkunma problemi yaşayabilirler. Örneğin, benim bir hastamın dilini kanser nedeniyle ameliyatla almışlardı. Onunla dili olmadan yutkunma üzerinde çalışmıştık. Yutkunma sorunları çok tehlikeli olabilir. Doğru yutkunmayan hastalarda su akciğerlere kaçıp sorunlara yol açabilir. Burada devreye biz giriyoruz ve bu hastaların yutkunma becerilerini geliştirip sağlıklı beslenebilmelerini sağlıyoruz. 

Biraz evvel bahsettiğim iletişim becerilerine dönelim. İletişim deyince akla pek çok alan geliyor. İletişim kelimesini seçimimdeki neden de bu zaten. Yanlış telaffuz gibi konuşma sorunları, okuma zorluğu gibi dil sorunları ve kısık ses gibi ses kalitesi sorunlarının hepsi bizim uzmanlık alanımıza girmektedir. Uzmanlık alanımıza giren alanlar için ayrı ayrı sayfalar hazırlayacağım. Size genel bir fikir vermek için beraber çalıştığım hastalardan örnekler vereyim. 

  • Konuşmakta geç kalmış 4 yaşındaki bir çocuk
  • ‘s’ harfini söylemekte zorlanan ilkokul seviyesinde bir çocuk
  • Okuma zorluğu çeken ve yaşıtlarından çok daha yavaş okuyan bir çocuk
  • Başkalarıyla iletişim kurmakta zorlanan otizmi olan bir çocuk
  • Kekeleme sorunu yaşayan bir üniversite öğrencisi
  • Ses tellerinde sorun çıkan bir öğretmen
  • Felç nedeniyle dil becerilerinde sorun yaşayan emekli bir kadın

Ve çok daha fazlası. Kısaca genelde başkalarıyla sözlü veya yazılı olarak iletişimde sorun yaşayan herkesle çalışıyoruz. Amacımız, insanların hayat standartlarını iletişim ve yutkunma sorunları üzerine çalışarak yükseltmek. 

Eğer siz de bu sorunlardan herhangi birini yaşıyorsanız ya da yaşayan birinini tanıyorsanız bu websitesini biraz karıştırmanızı ve bir konuşma terapistine başvurmanızı öneririm.

  1. »
  2. Konuşma Terapisi Hakkında
  3. »
  4. Konuşma Terapisi Nedir?