Siz (veya bir yakınınız) yemek yerken zorluk çekiyor musunuz? Her su içmeye çalıştığınızda boğuluyormuş gibi mi hissediyorsunuz? Konuşurken sesiniz gargara yapıyormuş gibi mi çıkıyor?

Paniğe kapılmayın! Sizi bilgilendirmek için ben buradayım.

Yukarıda söz geçen durumlar akla yutkunma güçlüklerini getirmektedir. Yutkunma güçlüklerine ‘disfaji’ de denir. Bu tarz güçlükler yutkunmanın 4 aşamasından birinde yaşanan sorunlardan dolayı ortaya çıkabilir. Yutkunmanın ilk aşamasına hazırlanma süreci denir. Bu aşamada ağzınızdaki lokmayı çiğneyerek yutabilecek bir hale getirirsiniz. İkinci aşamada dilinizi kullanarak lokmayı ağzınızın gerisine taşırsınız böylece boğazınıza yakınlaşmış olur. Üçüncü aşamada lokma boğazınızdan aşağı inmeye başlar. Bu sırada küçük diliniz soluk borunuzun girişini kapar ki lokma yanlışlıkla soluk borunuzdan aşağı inmesin. Dördüncü aşamadaysa lokmanız yemek borunuzdan aşağı midenize doğru iner.

Bir konuşma terapistinin yapması gereken tanı koyarken danışanının tam olarak yutkunmanın hangi aşamasında sorun yaşadığını anlamaktır. Bunun için kullanılan yöntemlerden biri danışanın baryum içeren bir gıda yerken röntgeninin çekilmesidir. Baryum röntgende gözükür. Böylece danışanın yediği baryumlu lokma, yutkunmanın her aşamasında gözlemlenebilir. En yaygın sorunlardan biri küçük dilin soluk borusunu tamamen kapatamamasıdır. Röntgen sırasında baryumlu lokmanın yanlış borudan indiği açıkça gözlemlenebilir.

Yutkunma güçlükleri birden ortaya çıkabilir (mesela bir kaza sonucu) veya zamanla kötüleşebilir (mesela giderek ilerleyen bir hastalık yüzünden). Konuşma terapistlerinin yutkunma bozukluklarında ilk amaçları yutkunma güçlüklerinin neden olabileceği akciğer iltihaplanmalarını, sıvı kaybını ve sağlıksız beslemeyi engellemektir. İkinci amaçları ise yeme ve içmeyi olabildiğince telafi edebilmektir.

Yutkunma bozukluğu olan kişiler genel olarak en çok sıvılarla güçlük yaşarlar. Bu tür problemi olan kişilerde özellikle su gibi ince sıvıların  yanlış borudan aşağı inmesi olasılığı çok yüksektir. Sıvıları kalınlaştırarak daha sağlıklı yutkunmalarına yardımcı olan tozlar vardır. Konuşma terapistleri yutkunma bozuklukları olan bireylerin ne yiyip içebilecekleri konusunda tavsiye vereceklerdir. Ayrıca, sıvıları kalınlaştıran tozlar için reçete yazıp nasıl kullanacaklarını açıklayacaklardır.

  1. »
  2. Uzmanlık Alanları
  3. »
  4. Yutkunma Bozuklukları