Çocuğunuz okumak veya yazmakta zorlanıyor mu? Bu durum okul başarısını da etkiliyor mu? Ona nasıl yardım edeceğinizi bilmiyor musunuz?

Paniğe kapılmayın! Sizi bilgilendirmek için ben buradayım.

Okuma ve yazma güçlükleri için ‘disleksi’, ‘okuma güçlüğü’ ve ‘okuma bozukluları’ gibi başka terimler de kullanılmaktadır. Amerikan Psikiyatrik Derneği okuma ve yazma güçlüklerini matematik güçlükleri ile beraber ‘özgün öğrenme bozukluğu’ çatısının altına alır. Peki, okuma ve yazma güçlüğü tam olarak ne demektir? Aşağıdaki durumlardan en az birine sahip olunması halinde okuma veya yazma güçlüğünde söz edebiliriz:

  • Yanlış, yavaş veya aşırı bir çaba harcayarak okumak
  • Okuduğunu anlamakta zorlanmak
  • Aşırı derecede imla hataları yapmak
  • Kendini yazılı olarak ifade etmekte zorlanmak
    • Dilbilgisi kurallarına uymakta zorlanmak
    • Noktalama işaretlerini yanlış kullanmak
    • Düzenli bir şekilde kendini ifade etmekte zorlanmak

Çocuğunuzun okuma veya yazma zorluğu çektiğini fark etmekte en büyük görev çocuğunuzun öğretmenlerine düşmektedir. Çocuklara okuma yazmayı öğreten öğretmenler, okuma veya yazma güçlüklerini saptamak açısından niteliklidirler. Bu da okuma veya yazma güçlüğü çeken çocukların tespiti açısından çok iyi bir durumdur çünkü okuma ve yazma bozukluklarının tedavisi açısından erken teşhis çok önemlidir. Okuma ve yazma güçlüğü tedavisinde başarıya ulaşmak için tedaviye erken yaşta başlanması çok önemlidir. Maalesef, bazı çocukların okuma ve yazma güçlükleri ilkokulun sonuna doğru ancak ortaya çıkar. İlkokulun ilk birkaç senesi okumayı öğrenmeye yöneliktir ve daha sonraki yıllarda ise amaç çocukların okuyarak bir şeyler öğrenebilmesini sağlamaktır. Mesela, ödev olarak okuma parçaları verilir ve çocukların bunları okuyarak o parçadaki bilgileri anlaması beklenir. Bazı çocuklar bu noktada okuma ve yazma güçlüğü çekmeye başlarlar. Bu yaşlardaki çocukların öğretmenlerinin okuma ve yazma güçlüğünü tespit etme açısından daha az nitelikli olması bu durumu daha da kaygılandırıcı bir hale getirir. Bu noktada ebeveynler olarak tetikte olmanız gerekiyor. Çocuğunuzun öğretmenleriyle her zaman iletişimde olun ve eğer okuma veya yazma güçlüğü çekiyorsa çok geç kalmadan bir konuşma terapistine başvurun.

Sizlere genel olarak tavsiyelerim şunlardır:

  • Çocuğunuz için okumayı stresli bir hale getirmeyin. Çocuğunuzun ne okuduğu önemli değil, yeter ki okusun. Ona onun sevdiği tarzda kitaplar alın. Çizgi roman mı seviyor? Çizgi roman alın.
  • Kütüphaneye ve kitapçıya gitmek alışverişe gitmekten daha eğlenceli ve değerli olsun. Bazı kütüphanelerde ve kitapçılarda çocuklar için bedava aktiviteler bulunmakta. Bunları araştırıp bulmaya çalışın.
  • Eğer siz kitaplara değer verirseniz çocuğunuz da verecektir. Çocuğunuzla beraber kitap okuma saatleri ayırabilirsiniz. Fıkra kitabı bile okusanız veya bulmaca kitabı bile çözseniz çocuğunuzun sizi kitapla beraber görmesi çok önemlidir.
  • Okuma veya yazma aktiviteleri yapın çocuğunuzla beraber. Mesela her bayram çocuğunuzla beraber çevrenizdekiler için kartlar hazırlayın.
  • Beraber film seyredin. Evet, film seyretmek de bir nevi okuma ve yazma aktivitesi sayılabilir. Burada önemli olan filmi seyrettikten sonra film hakkında konuşmanız, filmin belli noktalarını tartışmanız ve filmi eleştirmenizdir. Hatta, film seyretmeyi kitap okuma aktiviteleri ile birleştirebilirsiniz. Önce bir kitabı okuyup sonra beraber filmini seyredebilirsiniz.

Kaynaklar sayfalarımızda çocuğunuzla beraber yapabileceğiniz birçok okuma ve yazma aktivitelerini bulabilirsiniz.  

  1. »
  2. Uzmanlık Alanları
  3. »
  4. Gelişimsel Dil Güçlükleri
  5. »
  6. Okuma ve Yazma Güçlükleri