Konuşma terapistlerinin görevleri nedir bilmiyor musunuz? Konuşma terapistine yönlendirildiniz ama bu kişi size nasıl yardım edecek bir fikriniz yok mu?

Paniğe kapılmayın! Sizi bilgilendirmek için ben buradayım.

Konuşma terapistlerinin en önemli görevlerinden biri insanları bilgilendirmektir. Benim bu internet sitesiyle yapmaya çalıştığım da tam olarak bu. Eğer bir işin uzmanı sizi bilgilendirmezse o konuyu nereden öğreneceksiniz? Eğer bu dünyadaki bütün bilgileri kendi kendimize öğrenmeye çalışsak, bu işin altından kalkamayız. Bunun yerine her konuda alanın uzmanlarına güvenmek çok daha basit ve de sağlıklı bir yöntem. Tabii burada uzmanlara çok önemli bir görev düşüyor. Bilgimizi saklamak ve sadece diğer uzmanlarla konuşmak yerine bilgimizi herkesle paylaşmalıyız. Toplumu bilinçlendirmek görevi bizim üstümüzde.

Konuşma terapistlerinin önemli bir diğer görevi ise iletişimde ve yutkunmada yaşanabilecek bozuklukları önlemektir. Bozuklukları daha çıkmadan önlemek en etkili tedavidir. Biz müneccim olmadığımıza göre bunu nasıl yaparız peki? Bilim adamları sayesinde! Araştırmalar bozukluk riski altındaki bireylerin kim olduğunu açığa kavuşturur ve de biz bu bireylerle daha bozuklukları çıkmadan çalışırız. Örnek olarak, araştırmalar ses tellerinde tümör çıktığı için ameliyat olacak bireylerin ameliyat sonrası ses kalitesi sorunları yaşadıklarını söylüyorlar. Bu yüzden bu hastalarla ameliyat olmadan önce çalışıp ses tellerini güçlendiriyoruz. Başka bir örnek ise anaokulunda konuşma terapistleriyle çalışan çocukların sonradan daha az okuma sorunları yaşadığı yönünde. Bu yüzden anaokullarındaki öğretmenlerle beraber sınıfça çalışmalar yapıyoruz.

Konuşma terapistlerinin bir sonraki görevi ise tanı koymaktır. İletişim veya yutkunma sorunu yaşadığından şüphelenen bireyleri test edip tanı koyarız. Maalesef özellikle Türkçe olarak fazla iletişim testi bulunmamakta. Tabii bu da konuşma terapistlerinin işlerini zorlaştırıyor. Fakat sahip oldukları bilgiler, tecrübeler ve mevcut testler ile iletişim ve yutkunma bozukluğu tanısı koymak için en uygun uzman konuşma terapistidir. Başka sayfalarda da bahsettiğim gibi erken tanı çok önemlidir ve tedavi açısından en verimli sonuçları verir.

Konuşma terapisti denince akla ilk gelen görev iletişim ve yutkunma sorunlarını düzeltmektir. Tanınızı aldıktan sonra tedavi için bir konuşma terapistine gidersiniz. Bu tedavinin ne olduğu ve ne kadar süreceği iletişim veya yutkunma sorununa göre değişir. Bazı tedaviler birkaç ay sürer bazıları ise yıllar. Bunlar doğal süreçlerdir lütfen endişelenmeyin.

Bazı iletişim ve yutkunma bozuklukları hiçbir zaman tamamen düzelmez. Bu noktada konuşma terapistinin bir sonraki görevi devreye girer yani iletişim ve yutkunma bozukluklarının neden olduğu sorunları kapama ve aza indirme. Sonuçta düşünürseniz hiçbirimiz mükemmel değiliz. Bazılarımız uzun bazılarımız kısa, bazılarımız hızlı bazılarımız ise daha yavaşız. Bunların hiçbiri önemli değil aslında. Tek önemli olan şey hayatımızı dolu dolu ve mutlu yaşamamız. Bu açıdan bakarsak iletişim ve yutkunma bozuklarına sahip olmak kesinlikle dünyanın sonu değil. Burada mühim olan bu bozukların hayatımızı dolu dolu ve mutlu yaşamamıza engel olmasına izin vermemek. Konuşma terapistleri size iletişim ve yutkunma bozuklukları ile beraber hayatınızı dolu dolu ve mutlu yaşamanız için yardım ederler.

Konuşma terapistlerinin son olarak bahsetmek isteğim görevi başka uzmanlarla işbirliği yapmaktır. İletişim ve yutkunma sorunları genelde başka uzmanların alanları ile ilişkilidir. Ayrıca, iletişim ve yutkunma sorunları birçok alanda hayatınızı etkileyebilir. Mesela ses kalitesinde bozukluk olan bir hasta ile sadece biz değil aynı zamanda kulak burun boğaz hekimleri çalışır veya okuma zorluğu çeken çocuklarla bu konuda hem biz hem de öğretmenleri beraber çalışırız. Bu uzmanlar aynı anda çok farklı tedaviler uygulayacağına, birbirini tamamlayıcı tedaviler uygulasa yaptıkları daha etkili olmaz mı? Bu yüzden en verimli tedaviler uzmanların beraber işbirliği içinde yaptıkları tedavilerdir. Sonuçta bir elin nesi var iki elin sesi var, değil mi?

Böylelikle konuşma terapistlerinin temel altı görevini sizlere özetlemiş oldum. Benim bu görevlerden ilkini yerine getirebilmemi yani insanları bilgilendirmeme yardımcı olmak isterseniz lütfen bu internet sitesini çevrenizle paylaşın. Bilgiden kuvvet doğar.

  1. »
  2. Konuşma Terapisi Hakkında
  3. »
  4. Konuşma Terapistlerin Görevleri